Web Analytics Made Easy - Statcounter

نگاهی به فراوانی و یا به عبارتی پراکندگی ایستگاههای درحال بهره برداری شبکه خطوط هفتگانه مترو تهران در مناطق ۲۲ گانه شهر ، حاوی نکات قابل توجه و ارزنده ای است که بررسی موشکافانه و کارشناسی آنها ،‌ ایده های عملیاتی ارزنده ای را در اختیار تصمیم گیرندگان امور مدیریت شهری قرار می دهد.

به گزارش ایسنا، آغاز به کار شرکت متروی تهران گر چه قدمتی به اندازه ۴۵ سال (حدود نیم قرن) دارد، اما بهره برداری از اولین ایستگاههای آن به انتهای سال ۱۳۷۷ باز می گردد ؛ در آن برهه ایستگاههای ورد آورد ،‌ صادقیه وکرج از خط ۵ مترو به عنوان نخستین ایستگاههای شبکه حمل و نقل ریلی پایتخت راه اندازی شد و از یک سال بعد از آن ، ایستگاههای داخل شهر تهران به مرور زمان در مدار بهره برداری قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما ایستگاههای افتتاح شده تا به امروز که در مرز ۱۴۰ ایستگاه قرار گرفته اند، بیشتر در چه مناطقی وجود دارند و علت این تفاوت در میزان پراکندگی ایستگاهها چیست؟

مناطق برخوردار به لحاظ تعداد ایستگاه مترو
نگاهی به تعداد ایستگاههای خطوط هفتگانه شبکه مترو در مناطق مختلف گویای آن است که مناطق ۱۱ و ۱۲ به ترتیب با ۱۵ و ۱۶ ایستگاه درصدر جدول فراوانی ایستگاهها به لحاظ منطقه وقوع آنها قرار دارند. مناطق ۶ ، ۷ ، ۲ و ۴ نیز در شرایط مشابهی قرار دارند و بین ۹ تا ۱۳ ایستگاه در آنها به چشم می خورد. سایر مناطق با فاصله ای معنادار نسبت به ۶ منطقه ای که از آنها صحبت شد ، قرار داشته و تعداد ایستگاههای آنها حداکثر به ۶ الی ۷ ایستگاه می رسد. البته در این بررسی برخی ایستگاهها در مرز ۲ منطقه قرار دارند که آنها را برای هر ۲ منطقه منظور کرده ایم ؛ تعداد این قبیل ایستگاهها ۶ عدد است.

واقعیتی عجیب در مورد مناطق کم برخوردار
آمار چنین نشان می دهد که برخی مناطق به واقع در فقر بهره مندی از ایستگاههای شبکه مترو قرار دارند ؛ به طور مثال مناطقی همچون مناطق ۹ و ۲۰ صرفا" از ۳ ایستگاه برخوردار بوده و مناطق پرجمعیتی مثل مناطق ۱۵ و ۱۷ هریک تنها از ۲ ایستگاه بهره مند هستند. اوضاع در مناطق ۱۸ و ۲۱ تعجب برانگیزتر است وقتی متوجه می شویم منطقه ۱۸ با وسعت ۸۱ کیلومتر مربع و جمعیت بیش از ۴۲۰ هزار نفر فقط یک ایستگاه مترو دارد و منطقه ۲۱ که رتبه توسعه یافتگی آن در پایتخت ۷ عنوان شده و یکی از ۵ منطقه وسیع تهران تلقی می شود ، کلا" از وجود این امکان شهری بی بهره می باشد. این اعداد و ارقام به راستی جای تعجب و البته کنکاش بابت علل تفاوت تعداد ایستگاههای موجود در مناطق مختلف دارد.

ایستگاههای جدید که هنوز در آمار نیامده اند
البته ذکر این نکته الزامی است که هنوز حدود ۳۵ ایستگاه در خطوط هفتگانه شبکه مترو تهران وجود دارند که به مرحله بهره برداری نرسیده اند و با افتتاح آنها ، وضع برخی مناطق از جمله مناطق ۵ ، ۶ ، ۲ ،‌۱۴ و ۲۰ بهتر از آنچه هست ،‌خواهد شد. مناطق دیگری از جمله مناطق ۳ ، ۷ ، ۱۱‌ ،‌۱۲ ، ۱۳ و ۱۵ نیز از ایستگاههای جدید که به مرور زمان تکمیل خواهند شد ،‌بی بهره نخواهند بود. با این حال وضعیت مناطق غربی و جنوب غربی پایتخت همچنان جای تأمل دارد و باید فکری به حال آنها کرد تا تمام پیکره شهر از شبکه حمل و نقل ریلی به نسبتی متوازن و بر اساس جمعیت و وسعت هر منطقه بهره مند شود.

توسل به طرح جامع حمل و نقل ریلی اخیر پایتخت 

علی امام  مدیرعامل شرکت مترو در این رابطه ضمن اذعان به تفاوت معنادار فراوانی ایستگاهها در مناطق مختلف پایتخت می گوید:‌ باید توجه داشت که نقشه کنونی مسیر خطوط مترو ،‌ چند دهه پیش و براساس محدوده شهر و جمعیت زمان طراحی خطوط تبیین شده است. بالطبع تهران در دهه های بعد و خصوصا"‌دهه های هفتاد و هشتاد خورشیدی ، شکل و شمایل جمعیتی و نیز توسعه جغرافیایی خاصی را تجربه کرد که حتی در پیش بینی افق های ۲۰ ساله و یا بیشتر پیش بینی شده در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ، چنین تصورات شهرسازی و شهرنشینی در کلانشهر تهران وجود نداشته است. با این اوصاف در طرح جامع حمل و نقل ریلی اخیر پایتخت که سال ۱۳۹۸ در شورای عالی ترافیک کشور مصوب شد ، برای رفع این عدم توازن پراکندگی ایستگاهها ، فکر های خوبی شده است.

خطوطی که همه جای شهر را فرا می گیرند

بر اساس گزارش روابط عمومی و امور بین الملل شرکت راه آهن شهری تهران وحومه (مترو)، مدیرعامل شرکت مترو در ادامه آخرین نسخه طرح جامع حمل و نقل ریلی پایتخت را که در بهمن ماه ۱۳۹۸ از سوی شورای عالی ترافیک کشور تائید و جهت اجرا به شرکت مترو تهران ابلاغ گردید ، نقشه راه دقیق و کارگشایی برای تکمیل شبکه خطوط مترو در افق سال ۱۴۲۰ می داند و می گوید: طبق این طرح ، ۴ خط دیگر به طول تقریبی ۱۵۲ کیلومتر به همراه ۲ خط اکسپرس به طول حدود ۵۴ کیلومتر به شبکه فعلی افزوده خواهد شد تا مجموع طول خطوط مترو تهران به ۵۰۴ کیلومتر برسد. در این طرح ۴ خط جدید ۸ ،‌۹ ،‌۱۰ و ۱۱ طوری طراحی وجانمایی شده اند که اولا" پیوستگی خطوط فعلی و جدید را سبب شده و رینگ خطوط ریلی را با یکدیگر تشکیل می دهند و  ثانیا" بسیاری از مناطق کم برخوردار نیز صاحب ایستگاههای متعدد خواهند شد. این برنامه البته نیاز به حمایت و پشتیبانی دولت های پیش رو مدیریت شهری خواهد داشت تا بتوان با یک برنامه ریزی دقیق به لحاظ زمان اجرا و تأمین مطمئن منابع مالی ،‌شرایطی استاندارد را برای بهره مندی همگان از شبکه حمل و نقل ریلی درون شهری پدید آورد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مترو شهرداري تهران حمل و نقل ریلی تعداد ایستگاه بهره برداری قرار دارند مترو تهران شرکت مترو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۸۸۹۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونه به نمایشگاه کتاب برویم؟ | تدابیر حمل و نقل عمومی برای دیدار با یارمهربان

همشهری- زینب زینال زاده: دیروز (۱۹ اردیبهشت) درب سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب در مصلای تهران باز شد و تا ۲۹ اردیبهشت هم دایر خواهد بود. پایتخت نشینان انتظار داشتند براساس مصوبه شورای شهر تهران مبتنی بر برگزاری نمایشگاههای پر مخاطب در مجموعه نمایشگاهی آفتاب، شاهد این رویداد بزرگ فرهنگی در شهر آفتاب باشند اما پیش از این علیرضا نادعلی سخنگوی شورای شهر تهران گفت بود که مساحت و امکانات موجود در نمایشگاه آفتاب پاسخگوی برگزاری نمایشگاه مهم و گسترده ای چون نمایشگاه کتاب نیست. از این رو بار دیگر مصلای تهران میزبان نمایشگاه کتاب با شعار «بخوانیم و بسازیم» شد. بنابراین شهرداری اکنون با تدابیری که در حوزه ناوگان حمل و نقل عمومی پیش بینی کرده است، سعی دارد تا عبور و مرور مراجعه کنندگان را به این نمایشگاه تسریع و تسهیل کند و بار ترافیک را کاهش دهد. براساس برنامه ریزی های صورت گرفته، پایتخت نشینان امیدوارند امسال نمایشگاه کتاب، ترافیک ایجاد نکند و فرهنگ استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی برای حضور در چنین رویداد بزرگ فرهنگی بیش از بیش در میان شهروندان نهادینه شوند.

آمادگی ناوگان ریلی

ناوگان مترو برای تردد در مسیر نمایشگاه کتاب به لحاظ سرعت و مقرون‌به‌صرفه بودن، یکی از بهترین گزینه‌ها است. ایستگاه‌های مصلی امام خمینی (ره) در خط یک و ایستگاه شهید بهشتی در خط ۳ مترو نزدیکترین لوکیشن به نمایشگاه کتاب هستند که مراجعه کنندگان در کوتاهترین زمان می توانند از مبدا خود را به مقصد (نمایشگاه کتاب) برسانند. سرپرست شرکت بهره‌برداری مترو تهران و حومه از سرویس‌دهی حداکثری این ناوگان در روزهای برگزاری نمایشگاه کتاب خبر داده و گفته است به‌منظور خدمات‌رسانی هرچه‌بهتر به شهروندان و بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب، سرویس‌دهی در خطوط هفتگانه مترو با حداکثر ظرفیت انجام می‌شود. آن طور که رضا محمدنژاد بیدخت عنوان کرده: « ایستگاه‌های مصلی امام خمینی (ره) در خط یک و شهید بهشتی در خط ۳ مترو نزدیک‌ترین ایستگاه‌ها به محل برگزاری نمایشگاه هستند و شهروندان برای تسهیل تردد می توانند از این خطوط و ایستگاههای استفاده کنند. همچنین در روزهای پایانی هفته که بازدید از نمایشگاه افزایش می‌یابد، خدمت رسانی با حداکثر ظرفیت انجام می‌شود و آمادگی اعزام قطارهای فوق العاده برای رفاه مراجعه کنندگان و جلوگیری از ازدحام مسافران را داریم.» علاوه بر آن به گفته معاون امور فرهنگی و اجتماعی شرکت بهره‌برداری مترو همزمان با آغاز فعالیت نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با هدف ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی، برنامه‌هایی در ایستگاه‌های مترو پیش بینی شده است. سید محمد نقیب با بیان این که مترو موثرترین وسیله حمل و نقل عمومی برای افرادی است که قصد عزیمت به نمایشگاه کتاب را دارند، تاکید کرد: «برنامه‌هایی تدارک دیده شده تا بازدید کنندگان در طول مسیر هم خدماتی در ارتباط با کتاب و کتابخوانی دریافت کنند. اکران نمایشگاه عکس با موضوع کتاب، نصب برچسب عطف کتاب‌های منتخب در ایستگاه‌های شهید بهشتی و مصلی، فضاسازی و نصب سازه دروازه کتاب و اجرای طرح چیدمان پروازی کتاب در ایستگاه مصلی امام خمینی(ره) و ... از جمله موارد پیش بینی شده هستند.»

سایر برنامه‌های فرهنگی پیشخوان‌های مشاوره موضوعی کتاب در ایستگاه‌های مصلی و بهشتی پیش‌بینی‌شده است که کارشناسان با حضور در آنها آماده پاسخگویی به سؤالات شهروندان در حوزه کتاب و کتاب‌خوانی خواهند بود. علاقه‌مندان به کتاب می‌توانند کتاب خریداری شده خود را در دست گرفته و با سازه کتاب طراحی شده در ایستگاه مصلی عکس یادگاری بگیرند و از معاونت امور فرهنگی و اجتماعی شرکت بهره‌برداری مترو تهران هدیه دریافت کنند. برای ترویج و توسعه فرهنگ کتاب‌خوانی طرح «کتاب‌خوان» در مترو تهران اجرا می‌شود. در طرح کتاب‌خوان گزیده‌های بیش از چهل جلد کتاب منتخب از کتاب‌های چاپ شده توسط نویسندگان داخلی و خارجی در قالب کتاب‌های یک‌صفحه‌ای در ایستگاه شهید بهشتی در اختیار مسافران قرار می‌گیرد. اختصاص خطوط ویژه اتوبوس

برخی از شهروندان تمایل دارند از ناوگان اتوبوسرانی برای رفتن به نمایشگاه کتاب استفاده کنند. ازاین‌رو به گفته مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران، ۳ خط ویژه اتوبوسرانی برای خدمت‌رسانی و جابه‌جایی بازدیدکنندگان از نمایشگاه کتاب پیش‌بینی‌شده است. مهدی علیزاده با بیان این که هدف ما خدمت‌رسانی مطلوب به مراجعه‌کنندگان و کاهش بار ترافیک و جلوگیری از ایجاد گره‌های ترافیکی در معابر منتهی به مصلی و شهر تهران است، تأکید کرد: «حسب دستور ویژه علیرضا زاکانی، شهردار تهران، برای مردمی که از سراسر کشور و بخصوص تهران در نمایشگاه شرکت می‌کنند خطوط خاصی اختصاص‌یافته و تا روز آخر و در تمام ساعات برگزاری نمایشگاه (ساعت ۹ تا ۲۱) در خدمت مردم خواهیم بود.» او در ادامه گفت که علاوه بر ۳ خط اختصاصی، برای رفاه حال بازدیدکنندگان، خطوط عبوری و منتهی به محل نمایشگاه تقویت شده‌اند و طبق برنامه‌ریزی انجام شده سرفاصله حرکت اتوبوس‌های خط ۵ تندرو، از مبدأ پایانه علم و صنعت به پایانه بیهقی، کاهش‌یافته و خدمت‌رسانی بهینه و مطلوبی در ناوگان اتوبوسرانی خواهیم داشت. علیزاده از شهروندان تقاضا کرد برای بهبود کیفیت خدمات و رفع نواقص، با ارائه پیشنهادها و انتقادات از طریق سامانه ۱۳۷، اتوبوسرانی تهران را یاری کنند.

مبدأ ۳ خط اتوبوسرانی میدان صنعت فلکه سوم تهرانپارس پایانه آزادی خدمت‌رسانی با تاکسی در محوطه داخلی

سازمان تاکسیرانی هم برای رفاه حال مراجعه‌کنندگان به نمایشگاه کتاب تدابیری پیش‌بینی کرده است. سرپرست این سازمان از ارائه خدمات رایگان خبر داد و گفت که ۶۰ دستگاه تاکسی ون و شاتل سرویس در محوطه داخلی مصلی مستقر و به مراجعه کنندگان خدمات رایگان داده می شود. آن طور که شادی مالی عنوان کرده: «۲۰ دستگاه شاتل سرویس و ۴۰ دستگاه تاکسی ون از درب های مصلی کار خدمات رسانی به بازدیدکنندگان را برعهده دارند.»

جزئیات محل استقرار ۱۰ دستگاه تاکسی درب شمالی ۵ دستگاه تاکسی درب خیابان خرمشهر ۱۰ دستگاه تاکسی درب ورودی شماره۴ ۳۵ دستگاه تاکسی ورودی اصلی مصلی (مترو شهید بهشتی)

کد خبر 850436 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها شهردارى تهران تهران کتابخانه، کتابخوانی، کتابداری

دیگر خبرها

  • چگونه به نمایشگاه کتاب برویم؟ | تدابیر حمل و نقل عمومی برای دیدار با یارمهربان
  • آغاز عملیات اجرایی خط ۹ مترو تهران
  • ◄ تاکید بر احداث، توسعه و تکمیل پایانه ها و پارکینگ های شبکه مترو تهران + عکس
  • بهره‌برداری از ۱۲۶۷ پروژه در مناطق در قالب پویش امیدوافتخار
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • سرانجام احداث پایانه و پارکینگ ورزشگاه تختی در خط ۷ مترو
  • همراهی متروی تهران با نمایشگاه بین‌المللی کتاب
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • برنامه امسال شهرداری تهران برای مترو چیست؟